Zdrave šume za zdrave ljude

Urednik Novosti

Radi podizanja svijesti o prirodnim  vrijednostima koje nas okružuju, Stručna služba Nacionalnog parka Plitvička jezera, povodom obilježavanja Svjetskog dana  šuma prošla je planinarsku stazu, dugu 14,5 km te u skladu sa sloganom “Zdrave šume za zdrave ljude”, očistila staze  i omogućila prohodnost za buduće posjetitelje.

Na nekim dionicama još se nalazi snijeg, te je prohodnost bila otežana. Na području parka nalazi se više od 50 km uređenih planinarskih staza, koje su obilježene planinarskim markacijama i putokazima, a duž staza postavljene su edukativne table čiji sadržaj upoznaje posjetitelje sa bogatstvom biološke raznolikosti prirodnih šumskih i livadnih staništa.

Prašuma Čorkova uvala

Znate li da se na sjeverozapadnom dijelu Parka, na nadmorskoj visini 860 do 1028 m, nalazi prašuma. Prašuma Čorkova uvala. Predstavlja sekundarnu prašumu – razvoj bez ili sa neznatnim utjecajem čovjeka. Dominantni dojam ostavljaju stabla različitih visina, debljina i starosti,  kao npr. Obična jela – preko 500 godina starosti, visine 58 m i promjera 150 cm. Prašume su značajne za očuvanje prirodne baštine. Imaju visok stupanj biološke raznolikosti, potencijal genetske raznolikosti. Bitne su za dobivanje uvida u prirodnu strukturu šuma.