Zmije Nacionalnog parka Plitvička jezera

Urednik Blog

Proljeće je i nakon hladne zime zavladali su topli dani. Priroda se budi, a razne životinje su izašle iz svojih zimskih skrovišta.

Kao jedna od najomraženijih i kroz povijest najprogonjenijih životinjskih skupina, zmije su stoljećima nepravedno proganjane i ubijane. Zbog čovjekovog straha od nepoznatog, ali i općenarodnog folklora koji nas uči da su zmije simbol zla, one u nama bude strah, gađenje i užas. Prevladava mišljenje da su zmije hladna i ljigava stvorenja koja na Zemlji postoje kako bi sijale zlo i grizle ljude.
Ništa od toga nije točno. Zmije su hladnokrvna bića koja toplinu svoga tijela reguliraju pomoću vanjske temperature te ćemo ih tako često u jutarnjim satima, ali i za vrijeme hladnijih dana vidjeti kako se sunčaju na stijeni, grmu ili na putu. Njihova koža nije ljigava, čak naprotiv suha je i prekrivena ljuskama.
Zmije nemaju noge, ali se brzo i okretno kreću po tlu, a neke plivaju i čak penju na stabla. Nemaju bubnjić tako da ne čuju glasove, ali zato jako dobro osjećaju vibracije tla.

U Hrvatskoj ima 15 vrsta zmija, od toga su samo 3 otrovne za čovjeka, poskok Vipera ammodytes, riđovka Vipera berus i planinski žutokrug Vipera ursinii macrops . U Nacionalnom parku Plitvička jezera zabilježeno je šest vrsta, od čega dvije otrovnice (poskok i riđovka).

Zmije napadaju kad love plijen ili u samoobrani što znači da će uznemirena zmija ugristi bez obzira bila ona otrovna ili neotrovna, a u mnogo slučajeva otrovnica neće ubrizgati otrov kad ugrize u samoobrani. Naime, otrovom zmija hvata plijen i potroši li ga uzalud postoji mogućnost da će proći previše vremena do obnove zaliha, što za zmiju znači smrt od gladi.

Ovim putem molimo za oprez prilikom kretanja Parkom. Hodajte ˝glasno˝ i nemojte se odmarati na mjestima koja prije toga niste provjerili, nemojte sjedati na hrpe kamenja, u blizine grmlja ili nakupine vegetacije. Napadnuta zmija je ugrožena zmija i branit će se, što ujedno znači i pokušati ugristi. Ukoliko vidite zmiju nemojte je pokušati ubiti ili ozlijediti, ostanite smireni, ona vas neće napasti. Najbolje je udariti glasno nečim po podlozi, životinja će se maknuti.

U Republici Hrvatskoj strogo je zaštićeno 12 vrsta zmija sukladno Zakonu o zaštiti prirode (NN 80/13 i 15/18), odnosno Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama (NN 144/13, 73/16). Neke od zabranjenih radnji sa strogo zaštićenim zmijama su sljedeće: namjerno hvatanje ili ubijanje, uznemiravanje, uništavanje ili uzimanje jaja, zatim držanje, prijevoz, prodaja i razmjena.

Više informacija na linku.

Ovim putem vas molimo da unutar granica NP Plitvička jezera poštujete sva živa bića – i biljke i gljive i životinje pa tako i zmije. Jer svi oni zaslužuju živjeti i imaju svoje mjesto u prirodi.

>Pravila ponašanja<

 

Služba zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja Nacionalnog parka

 

 

Sl. 1. Bjelouška Natrix natrix

Sl. 2. Poskok Vipera ammodytes

Sl. 3 Ribarica Natrix tessellata

Sl. 4. Smukulja Coronela austriaca