Edukacija djece i mladih ne prestaje!

Urednik Važne obavijesti

Foto: Lucija & Rade Jug

U uvjetima u kojima trenutno živimo i radimo svi teško uspijevamo provoditi aktivnosti koje smo planirali, pogotovo na one uobičajene načine. Kada je ljudsko zdravlje ugroženo socijalnim kontaktima potrebno je pronaći nove načine kako bi se neki poslovi ipak odradili. Edukacija je, na sreću, dio posla koji možemo odraditi „na daljinu“ zahvaljujući dostupnim tehnologijama.

Osmišljena videolekcija “Obilježimo zajedno Svjetski dan voda”

Zbog toga smo u dogovoru s našim dugogodišnjim suradnicima, Osnovnom školom Plitvička Jezera, pripremili videolekciju za potrebe provedbe nastave na daljinu učenika predmetne nastave. Videolekcija pod nazivom “Obilježimo zajedno Svjetski dan voda” ustupljena je i svim ostalim zainteresiranim osnovnim školama u Republici Hrvatskoj putem nastavničkih grupa na društvenim mrežama.

Više od 60 profesora koristilo našu videolekciju za svoje učenike

Povratne informacije koje smo dobili su više nego pozitivne; do sada je edukativni materijal preuzelo i koristilo više od 60 profesora iz cijele Republike Hrvatske kao online radni materijal za učenike. Teško je procijeniti točan broj djece koja su ovim putem dobila informacije o Nacionalnom parku Plitvička jezera i važnosti zaštite i očuvanja voda, ali nas veseli činjenica da smo, u trenutnoj situaciji, na ovaj način pridonijeli edukaciji djece i mladih i time nastavili uspješnu suradnju koju smo do sada imali s osnovnim školama.


Mobilna izložba Divertera

Netom prije donošenje odluke o prestanku rada dječjih vrtića i osnovnih škola uspjeli smo provesti i dio planirane Mobilne izložbe Diverterra. Prenosivu izložbu s multimedijalnim i hologramskim sadržajima te didaktičkim pomagalima, koja kroz 7 tema educira djecu o zaštiti okoliša, klimatskim promjenama, zaštiti prirode i bioraznolikosti, doveli smo do ukupno 186 djece iz osnovnih škola i dječjih vrtića iz Korenice i Plitvičkih Jezera. Na žalost nismo uspjeli izložbu i radionicu podijeliti s još četiri osnovne škole i dva dječja vrtića s kojima smo imali dogovorenu suradnju no nećemo ih zaboraviti kada se dječje veselje ponovno vrati u škole i vrtiće.

Diverterra je u potpunosti, pa čak i više, opravdala sva naša očekivanja. Djeci je bila zabavna, zanimljiva i poučna! Uživali su u hologramskim sadržajima, ali isto tako i u bojanju, puzzlama i hotelu za kukce, kako oni tako i njihovi učitelji i odgajatelji. Ovim putem im se svima želimo zahvaliti!

Sigurni smo kako je ovo iskustvo obogatilo i njih, a sasvim sigurno sve nas koji smo imali zadovoljstvo sudjelovati u provedbi.