Mobilna izložba Diverterra

Urednik Važne obavijesti

Provedba edukacije je jedna od osnovnih zadaća djelatnika koji rade u području zaštite prirode, a posebno je važna u zaštićenim područjima. Edukacija djece je uz to i dodatno ulaganje u   budućnost očuvanja prirode i svih sastavnica okoliša.

Stoga Služba zaštite Nacionalnog parka Plitvička jezera planira provedbu edukacije djece predškolske i mlađe školske dobi (5 do 9 godina) putem Mobilne izložbe Diverterra. Radi se o mobilnoj komponenti budućeg Informacijsko – edukativnog centra Diverttera (www.haop.hr/…/Diverterra_info_brosura.pdf; www.haop.hr/hr/diverterra/pravila-privatnosti) koja je stigla u našu javnu ustanovu zahvaljujući Zavodu za zaštitu okoliša i prirode te Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Mobilna izložba Diverterra zamišljena je kao prenosiva izložba s multimedijalnim i hologramskim sadržajima te didaktičkim pomagalima koja bi kroz 7 tema trebala djecu educirati o području zaštite okoliša, klimatskim promjenama, zaštiti prirode i bioraznolikosti. Teme mobilne izložbe narativno predstavljaju animirani likovi 7 životinja (avatara) – jež, morska kornjača, vidra, ris, dinarski voluhar, medvjed i pčela.

Teme mobilne izložbe

Tijekom 2019. godine Diverterra je obišla 7 obrazovnih ustanova u Zagrebu, a trenutačno traje njena provedba po javnim ustanovama diljem Hrvatske. Ova prenosiva izložba bit će na raspolaganju Službi zaštite Nacionalnog parka Plitvička jezera u periodu od 02.03. do 09.04.2020. godine, a želja nam je da je u tom periodu dovedemo do svih lokalnih osnovnih škola i vrtića kako bi je što veći broj djece imao priliku vidjeti. Kroz provedbu izložbe i radionice planiramo s djecom obilježiti i neke od značajnih datuma u zaštiti prirode kao što su: Svjetski dan divljih vrsta (03.03.), Svjetski dan šuma (21.03.), Svjetski dan voda (22.03.), Svjetski meteorološki dan (23.03) kao i 71. rođendan Nacionalnog parka Plitvička jezera kojeg obilježavamo 08. travnja 2020. godine.

Vjerujemo da će Diverterra biti zabavna, zanimljiva i poučna svim sudionicima, a svoje dojmove o tome kako je sve prošlo podijeliti ćemo s vama nakon provedbe.