Festival šljiva održan u Nacionalnom parku Plitvička jezera

Urednik Važne obavijesti

Slijedom aktualne berbe šljiva, lička tradicija pečenja pekmeza je i ove godine prezentirana u prostoru restorana Lička kuća, u Nacionalnom parku Plitvička jezera, gdje je 22.09.2020. godine održan već 3. po redu Festival šljiva.

Za pečenje pekmeza i kušanje slatkih delicija je korištena šljiva Bistrica, koju mnogi nazivaju kraljicom voća, kraljicom rakije i nacionalnim ponosom hrvatskih voćara.

Festivalu šljiva neizostavno su prisustvovali priznati lokalni proizvođači ličke rakije OPG Eror i OPG Vlainić, sa svojim rakijama i likerima koji su certificirani proizvodi s oznakom „Lika Quality“. Kako je poznato, Lika quality sustav je regionalni sustav kvalitete hrane, pića i suvenira s područja Lika destinacije.

Ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera, gospodin Tomislav Kovačević, ponosan je što smo uspjeli u uvjetima pandemije virusa COVID-19 ipak održati ovu manifestaciju. Iako brojčano skromnija, svrhom i željom za očuvanjem tradicije ima svoju snagu u jačanju lokalnih proizvoda i obogaćivanju postojeće gastronomske ponude.

Festivalom šljiva nastoji se održati običaj branja šljiva i pečenja pekmeza, prezentirati ih posjetiteljima Nacionalnog parka Plitvička jezera i potaknuti stanovništvo Lika destinacije na sadnju i uzgoj novih nasada šljive Bistrice.