Radno vrijeme: 11:00 - 23:00

Ako tražite široku ponudu specijaliteta pripremljenih po tradicionalnoj recepturi, i još posluženu u izvornom ambijentu, tada je nacionalni restoran Lička kuća lokacija koju morati posjetiti

Zamislite samo ovaj prizor – otvoreno ognjište, pucketanje vatre koja titra ispod ražnja, zrak ispunjen aromatičnim začinima i miris pečene janjetine koji najavljuje da će se svježe pečen lički specijalitet pojaviti na vašem tanjuru za samo nekoliko minuta.

Jelovnik


Autohtoni okusi Like

No, Lička kuća nije nadaleko čuvena samo po janjetini već i po tanko narezanom domaćem pršutu, kobasicama, ličkim sirevima, juhi od janjetine, janjetini i teletini ispod peke, ličkim polama, pastrvama, ličkim uštipcima i štrudlama od sira, jabuke ili šljiva... Ogladnjeli ste dok smo vam ovo sve nabrojali? Dobro, jer moramo vam reći da ovakve i slične delicije predstavljaju tek dio bogate ponude autohtonih jela koje možete kušati u tradicionalnom ambijentu nacionalnog restorana Lička kuća. Ipak, najveća je atrakcija otvoreno ognjište s vatrom na sredini restorana, gdje se pred vašim očima i pripremaju delicije ispod peke.

Restoran je sagrađen 1972. godine kao jedinstveni prostor, oživljavajući povijesti i upoznavajući goste s  izgledom i ambijentom tradicionalne ličke kuće, da bi 2015. godine bio u cijelosti restauriran i uklopljen u izvorni lički rustikalni stil. Time je nastala idealna kulisa za prezentaciju i degustaciju autohtonih specijaliteta ličkoga kraja, koji su spravljeni prema tradicionalnim receptima i, naravno, - od domaćih namirnica.

Restoran Lička kuća sagrađen je na dvije etaže s ukupnim kapacitetom od 270 sjedećih mjesta. Smješten je nasuprot sjevernog ulaza (Ulaz 1) u Nacionalni park Plitvička jezera. Funkcionira i kao inačica etno muzeja, pa tako osim degustiranja bogate gastro ponude, posjetitelji mogu u restoranu razgledati i niz uporabnih predmeta karakterističnih za nekadašnji život ličkih obitelji.

Tajna savršene ličke janjetine

Janjetina  jedno je od onih jela bez kojeg je nezamisliv posjet Lici, obrok za kojim s guštom poližete prste i koji vam se dugo mota po mislima. Nije to samo slučaj s posjetiteljima i putnicima namjernicima jer bilo koja proslava ili obiteljsko okupljanje bilo bi nezamislivo, a da se ne na stolu ne nađe pečena janjetina. Može se pripremiti na niz načina, od pećnice do peke, ali malo što izaziva zazubice kao pogled na janje koje se okreće na ražnju. Male tajne velikih majstora teško ćete izvući na svjetlo dana jer svaki od njih krije vlastiti trik za uvijek savršenu janjetinu, ali kad je u pitanju kvalitetan komad mesa, slažu se u jednom – često joj ne treba ništa više osim malo masnoće i soli.

No, janjetina pečena u Lici krije jednu specifičnost – za razliku od otočke janjetine koja se premazuje ružmarinovom grančicom umočenom u maslinovo ulje, u Lici se janjetina premazuje „zavežljajčićem“ od domaće svinjske masti. Žlica masti umota se u gazu i zaveže na vrh poduže grančice pa se time premazuje svakih pola sata. A kakav je rezultat? U ishod ove jednostavne, a slažu se svi vrhunski kuhari, najbolje pripreme, moći ćete se uvjeriti i sami - janjetina s ražnja restorana Lička kuća jedan je od onih specijaliteta koji zasigurno nećete tako lako i brzo zaboraviti.