Izložba „Šuma okom šumara“

Urednik Novosti

Ovom izložbom se promovira svijest o vrijednosti šuma kao jednog od najsloženijih ekosustava neprocjenjive važnosti za cjelokupan život na zemlji.

Izložba “Šuma okom šumara” postavlja se već punih 25 godina. U početku je to bila izložba lokalnog karaktera potaknuta članovima Hrvatskog šumarskog društva ogranka Bjelovar, a njezin idejni začetnik je šumar Željko Gubijan. Od 2006. godine kao autori fotografija pojavljuju se i šumari iz zemalja u okruženju, a izložba dobiva međunarodni karakter i prerasta u priznatu izložbu pod nazivom bjelovarski salon fotografije „Šuma okom šumara“ s međunarodnim sudjelovanjem.

Na dosadašnjim salonima, sudjelovalo je oko 200 autora iz svih krajeva Hrvatske, te autori iz Austrije, Njemačke, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Češke, Slovačke i Canade.

Izložba prvi puta prelazi granicu 2009. godine, kada je 110 fotografija s prvih pet bjelovarskih salona izloženo u Helsinkiju (Finska) pod nazivom „Šuma okom hrvatskih šumara“.

U organizaciji tadašnjeg Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva RH i Hrvatskog šumarskog društva, 2011. godine, izložba je postavljena  u New Yorku u zgradi Ujedinjenih Naroda, povodom Međunarodne godine šuma. Tim je povodom izloženo 50 odabranih fotografija hrvatskih autora iz kolekcije svih dotadašnjih salona. Izložba je ostala u SAD-u i obišla još nekoliko američkih gradova, nakon čega je završila u Svjetskom šumarskom centru u Oregonu kao njihov stalni postav.

U Briselu, u zgradi Europa Building, 2020. godine,  povodom hrvatskog predsjedanja Europskom Unijom, otvorena je retrospektivna izložba „Šuma okom šumara“ sastavljena od 18 fotografija svih dosadašnjih salona.

Izložba je sasvim sigurno jedan od najvećih promotora hrvatskog šumarstva i šumarske struke u zemlji i svijetu,  a samim time i priznanje šumarskim stručnjacima koji su svojim održivim načinom gospodarenja kroz stoljeća uspjeli sačuvati naše šume u prirodno obnovljivom stanju na kojem nam može pozavidjeti cijeli svijet.

Posjetite Zimski vrt hotela Jezero i doživite jedinstvenu izložbu “Šuma okom šumara” koja će biti otvorena do 2. svibnja 2024. godine. Ova posebna izložba rezultat je suradnje Nacionalnog parka Plitvička jezera i Hrvatskog šumarskog društva – Ogranak Gospić te pruža posjetiteljima priliku da kroz objektiv šumara zavire u čarobni svijet šuma.

Prvi put predstavljena u okviru Nacionalnog parka Plitvička jezera, ova izložba donosi jedinstvenu perspektivu na ljepotu i važnost šuma u našem okolišu. Pridružite nam se i istražite fascinantni svijet šuma kroz umjetničke i edukativne eksponate koji će vas sigurno inspirirati i oduševiti.

Dana 23.04.2024. godine, pozivamo vas da nam se pridružite na svečanom otvorenju izložbe u 11 sati u Zimskom vrtu hotela Jezero.