Lička kuća dobitnik nagrade Suncokret ruralnog turizma

Urednik Blog

Nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske osvojilo 70 dobitnika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine

Ovogodišnji Šampion, Općina Kneževi Vinogradi, pionir je ruralnog turizma u Baranji

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”, 28. veljače 2023., dodijelila je 70 povelja i posebnih priznanja, u sklopu nacionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“, koja se održava već desetu godinu. Opatijski hotel Royal bio je domaćin događanja na kojem je svečano obilježena i 25. godišnjica djelovanja Udruge. Ukupno je prijavljen 161 kandidat iz 16 hrvatskih županija, a po prvi put, pod pokroviteljstvom Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, pridružuje se i 18 prijavitelja iz Bosne i Hercegovine. Suorganizator događanja bila je Primorsko-goranska županija, budući da su prošle godine najveći broj nagrada osvojili kandidati iz ove županije. Do samoga kraja natjecanje je bilo vrlo neizvjesno između Zagrebačke županije, najmnogobrojnije po broju osvojenih priznanja (7) i Osječko-baranjske županije (6) no zbog većeg broja zlatnih priznanja i povelja, kao i šampionske titule Zlatni suncokret, koju je osvojila Općina Kneževi Vinogradi, sljedeći izbor za nagradu Suncokret održat će se u Osječko-baranjskoj županiji.

Glazbeni dio događanja obogatili su vrsni glazbenici: primadona Lidija Horvat Dunjko i Matej Meštrović, pijanist i skladatelj.

Priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju i predstavljaju tradicijski sadržaji, čuva izvornost te povezuju sudionici ruralnoga turizma, a dodjeljuje se u osam kategorija: turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turistički projekti, kao i oni koji imaju zaštićene i marketinške oznake. Uz jednu šampionsku nagradu, veliki zlatni suncokret, dodijeljene su zlatne, srebrne i brončane povelje te posebna priznanja, podijeljena po kategorijama.

Predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Kluba članova „Selo“, Dijana Katica, koja već deset godina organizira najveću i najznačajniju manifestaciju u ruralnom turizmu, istaknula je: “Ponosna sam što od samih početaka i nastanka ruralnog turizma u našoj zemlji podupiremo i savjetujemo ljude, koji u ovaj segment turizma tek ulaze. Isto tako drago mi je što su naš rad prepoznali i u Bosni i Hercegovini te izrazili želju da i oni sudjeluju u izboru.”

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” organizirala je više od 300 stručnih i edukacijskih seminara, više međunarodnih i nacionalnih konferencija i stručnih skupova te pet međunarodnih znanstveno-stručnih kongresa o ruralnom turizmu. Članovi udruge isto tako vrlo često djeluju kao savjetnici turističkih destinacija na ruralnim područjima, s ciljem povećanja kvalitete proizvoda i usluga.

Predstavljeno je i novo priznanje: Nagrada dr.sc. Eduard Kušen, za poseban doprinos razvoju i promociji ruralnog turizma. Naime, pokojni dr.sc. Kušen u velikoj je mjeri pridonio promicanju znanja i istraživanja značajnih za razvoj ruralnog turizma. Nagrada će se dodjeljivati jednom godišnje osobama, udrugama, OPG-ima, pružateljima usluga, turističkim zajednicama i ostalim institucijama, koje su u svom radu uložile izvanredne napore i trud, dale značajan doprinos, ostvarile postignuća u razvoju i promociji ruralnog turizma te unapređenju ruralnih područja Republike Hrvatske.

Na svečanosti su bili prisutni predstavnici znanstvenih institucija, turističkih zajednica, ministarstava, državnih institucija, a među njima i Marijana Petir, izaslanica predsjednika Hrvatskog Sabora i predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Tugomir Majdak, izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik u Ministarstvo poljoprivrede, Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu, Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice Croatia Full of life, Ivan Bota,  izaslanik ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i ravnatelj Uprave za regionalni razvoj, Željka Josić, državna tajnica Središnji državni ured za demografiju i mlade, N.E. Onon Kennedy Mayong, veleposlanik Malezije u Republici Hrvatskoj te suorganizatori i domaćini, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina i gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin. Svečanosti dodjele nagrada pridružili su se brojni drugi župani, gradonačelnici i načelnici iz svih dijelova Hrvatske, te direktori i djelatnici turističkih zajednica. Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Suica video porukom je čestitala nagrađenima.

Dodjelu nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske podržali su: Hrvatska turistička zajednica, Središnji ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Turistička zajednica Kvarnera Visit Kvarner, Turistička zajednica grada Opatije Visit Opatija, kao i Ministarstvo Poljoprivrede, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstvo turizma i sporta. Sljedeća dodjela nagrada Suncokret planirana je za kraj godine u Osječko-baranjskoj županiji.

Izvor: Priopćenje za medije Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”

Restoran Lička kuća dobitnik brončane povelje

Nacionalni restoran Lička kuća koji se nalazi u srcu Nacionalnog parka Plitvička jezera osvojila je brončanu povelju u kategoriji „Tradicijska (ruralna) gastronomija“.

Restoran Lička Kuća izgrađen je 1972. godine i uređen je kao inačica etno muzeja, a svojim ambijentom i gastronomskom ponudom temeljenom na namirnicama lokalnog podrijetla, autentično oživljava bogatstvo tradicije ličkog kraja. Sama šetnja kroz restoran gosta vodi u drugi svijet, umirujuću toplinu nekadašnje ličke kuće, dok mirisi i okusi vraćaju u djetinjstvo i kuhinju naših baka, gdje je hrana ručno rađena od namirnica iz domaćeg uzgoja.

Ponosni smo na nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske te pozivamo sve da nas posjete i dožive iskustvo koje nudi restoran Lička kuća. Više detalja o restoranu: https://np-plitvicka-jezera.hr/planirajte-posjet/ugostiteljstvo/nacionalni-restoran-licka-kuca/