Međunarodni dan akcije za rijeke

Urednik Novosti, Novosti stručne službe

Međunarodni dan akcije za rijeke obilježava se svakog 14. ožujka s ciljem podizanja svijesti o važnosti rijeka, kroz provedbu različitih akcija i događanja.   

Rijeke su najveći prirodni vodotoci, a iako obuhvaćaju samo neznatni dio (oko 0,0002 %) ukupne vodene mase na Zemlji, njihova mreža je poput krvožilnog sustava našeg planeta. Riječni sustavi zona su najveće bioraznolikosti na Zemlji, ali i najintenzivnije ljudske aktivnosti. Jeste li znali da se dva milijuna tona otpadnih voda, industrijskog i poljoprivrednog otpada svaki dan ispusti u svjetske vode? Zato je vrijeme da spasimo naše rijeke za dobrobit čovječanstva.

Na današnji dan diljem svijeta ljudi se okupljaju kako bi zaštitili i proslavili rijeke. Stoga vas pozivamo da svojim aktivnostima napravite korak naprijed u zaštiti, očuvanju ili restauraciji vaših rijeka i rječica. Postanite njihov glas pa putem društvenih mreža podijelite svoje omiljene osobne priče vezane uz rijeke, bilo da se radi o zabavnom obiteljskom izletu ili bilo kojim aktivnostima za očuvanje rijeka. Ako želite napraviti više, pišite upravljačkim institucijama, organizirajte čišćenje rijeka, inicirajte uklanjanje nefunkcionalnih umjetnih pregrada na njima ili održavajte radionice u vašim lokalnim zajednicama.

Najveća rijeka u našem Nacionalnom parku je Korana, a priču o njoj možete pročitati ovdje.