Nagradni natječaj

Urednik Novosti

REZULTATI NATJEČAJA

Odgovor na pitanje iz našeg nagradnog natječaja: koliko stabala ima u šumama Nacionalnog parka Plitvička jezera je 4.007.362

Dobitnici:

  1. Mirela Bece-Kovačić
  2. Ivana Burčul
  3. Marijan Kovačić
  4. Tino Gaurina
  5. Franko Burčul
  6. Marijana Bobinac
  7. Ruža Rendulić
  8. Slavica Sušilović
  9. Klaudia Čuljak
  10. Klara Majetić

Čestitamo svim dobitnicima! 🙂


Očuvanje i obnova bioraznolikosti je preduvjet za ublažavanje klimatskih promjena i prilagodbu ekosustava tim promjenama jačajući time njihovu otpornost i sposobnost oporavka. Šumski ekosustavi značajno doprinose ukupnom povećanju ponora ugljika što je nužno za postizanje klimatke neutralnosti.

Nacionalni park Plitvička jezera s površinom od oko 300 km2 približno je iste površine kao otok Hvar. Uporabom moderne laserske tehnologije (LiDAR) prebrojana su sva stabla u šumama koje prekrivaju 81 % površine Parka.

Sadržaj ugljika (C) u biomasi šuma NP Plitvička jezera iznosi 3 807 651 t. Na godišnjoj razini šume NP Plitvička jezera povećaju biomasu za otprilike 100 000 t, što bi značilo da godišnje akumuliraju 40 000 tona ugljika. Za usporedbu, to je ekvivalent godišnjoj emisiji CO2 koju proizvede otprilike 32 000 automobila. Zbog velike važnosti smanjenja koncentracije CO2 u atmosferi, EU planira do 2030. godine posaditi 3 milijarde stabala.

Sudjelujte u našem nagradnom natječaju, a kao pomoć pri davanju odgovora na nagradno pitanje i informiranju o važnosti šuma i hitnosti akcija sprječavanja globalnog zatopljenja posjetite linkove: LiDAR u inventarizaciji šuma NP Plitvička jezera, Svjetski dan šuma i Strategija EU za bioraznolikost 2030 kao dio Europskog Zelenog plana.

Naše je pitanje: koliko stabala ima u šumama Nacionalnog parka Plitvička jezera?

Nagrade će osvojiti deset sudionika koji ponude odgovor što bliži točnom odgovoru na nagradno pitanje. Odnosno, tri sudionika natječaja čiji odgovori budu najbliži točnom odgovoru na nagradno pitanje osvojit će nagradu – 1 noćenje s doručkom u hotelu Jezero 3* s uključenim ulaznicama za sadržaje Lika destinacije za dvije osobe. Preostalih sedam sudionika koji budu imali što približniji odgovor osvojit će nagradu – 2 ulaznice za sadržaje Lika destinacije.

Pravila nagradnog natječaja

Sadržaji Lika destinacije uključuju sljedeće lokalitete: Nacionalni park Plitvička jezera, Baraćeve špilje, Pećinski park Grabovaču, Nacionalni park Paklenicu i Kuću Velebita (prezentacijski centar Nacionalnog parka Sjeverni Velebit).