Obilježen međunarodni dan ptica selica

Urednik Novosti, Novosti stručne službe

Obilaskom seoskih gospodarstva unutar Parka obilježili smo Svjetski dan ptica selica (World Migratory Bird Day – WMBD) koji je bio 8. svibnja 2021.

Kako bi pobudili svijest javnosti, a posebno lokane zajednice, o važnosti zaštite ptica selica proveli smo edukaciju s naglaskom na lastavicama. Lastavice su ptice selice koje u rano proljeće dolaze u naše krajeve, da bi nas napustile u jesen i otišle na jug. Kod nas se gnijezde, najčešće u stajama, u blizini domaćih životinja. Neraskidivo su vezane s tradicionalnim načinom života poljoprivrednika. Ovom akcijom cilj nam je educirati javnost o važnosti očuvanja biološke raznolikosti, te važnosti zaštite migratornih ruta životinja, kao i važnosti očuvanja tradicionalnog načina života.

Iz razgovora s dionicima primijećen je izrazito pozitivan stav prema lastavicama, ali i prema ostalim vrstama ptica. Čak prevladava dojam da se ponose lastavicama i njihovim gnijezdima u svojim objektima.

Na svakom obiđenom seoskom gospodarstvu zabilježene su lastavice i njihova aktivna gnijezda. U mnogima su prisutne male lastavice. Proljeće je, život se budi. Hrana za ptiće je dostupna. Lastavice su došle u naše krajeve kako bi othranile sljedeću generaciju. Na jesen će krenuti na daleki i opasan put. Prije toga moraju iskoristiti sve blagodati koje im pruža naš kraj, obilje hrane i sigurno mjesto za odgoj mladunaca.

Očuvanjem tradicionalnog načina života i tradicionalne poljoprivredne proizvodnje sa što manjom upotrebom kemikalija pomažemo sačuvati nevjerojatnu biološku raznolikost koja nas okružuje, a povezano s tim i migratorne ptičje vrste.

Ptice selice važno je čuvati na svim dionicama njihova puta. Kako životinje ne poznaju od čovjeka stvorene granice država ni njihove zakone, već se ponašaju po obrascu kako su se ponašale tisućljećima pa i milijunima godina. Kako bi ih što kvalitetnije zaštitili potrebna je suradnja među državama, potreban je čovjek da svojim zakonima napravi to da za divlje vrste granice i zakoni ne vrijede.

Očuvanjem svih komponenata biološke raznolikosti u konačnici štitimo sebe. Jer, priroda bez čovjeka može, čovjek bez prirode ne može.