Održan 15. Skup stručnih službi

Urednik Novosti, Novosti stručne službe

Tijekom posljednje dvije godine, zbog epidemije koronavirusa, morali smo se prilagoditi novim načinima edukacije, održavanja kongresa i seminara. Unatoč brojnim pozitivni stranama online održavanja ovakvih događanja uvijek je njihov najveći nedostatak izostanak izravne komunikacije i kontakta među ljudima. Razgovori i druženja u neformalnom dijelu programa skupova i radionica vrlo često urode nekim novim idejama, kontaktima i suradnjom.

Stoga smo s velikim veseljem ove godine, od 29. rujna do 1. listopada, ponovno uživo sudjelovali na Skupu stručnih službi javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže u RH. Skup svake godine organizira Zavod za zaštitu okoliša i prirode (ZZOP) Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) u suradnji s nekom od javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima. Ove godine naš domaćin i suorganizator 15. Skupa u Jastrebarskom bila je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim dijelovima prirode na području Zagrebačke županije – Zeleni prsten Zagrebačke županije. Na Skupu je sudjelovalo više od 120 predstavnika nacionalnih parkova, parkova prirode te županijskih javnih ustanova.


Kao i uvijek imali smo priliku čuti „vijesti iz centrale“ s informacijama o proglašenju novih zaštićenih područja, pregledom trenutnih područja pod zaštitom u RH, novim pravilnicima i zakonima te tekućim i novim projektima kojima je nositelj MINGOR. Vrlo koristan dio Skupa bilo je LIFE popodne s panelom na kojem se razgovaralo o tome kako uspješno prijaviti i provesti LIFE projekt te o iskustvima ustanova i udruga koje ga već provode. Prezentacije predstavnika različitih javnih ustanova o njihovim projektima i aktivnostima, edukativnim i interpretativnim sadržajima koje razvijaju te rezultatima provedenih aktivnosti bile su vrlo poticajne, informativne i zanimljive.


Ove godine posebni naglasak bio je na problemima s invazivnim vrstama i načinima njihovog uklanjanja u što se izvrsno uklopila i prezentacija iz našeg Nacionalnog parka pod nazivom Izlov alohtonih vrsta riba u NP Plitvička jezera. Novost u programu Skupa od ove godine je panel diskusija nazvana Aktualac na tašte na kojoj su ravnatelj Uprave za zaštitu prirode MINGOR-a Igor Kreitmeyer, ravnatelj ZZOP-a Aljoša Duplić te načelnik sektora za zaštićena područja i ocjenu prihvatljivosti MINGOR-a Josip Hren odgovarali na pitanja sudionika Skupa.Svaki Skup prilika je da se kroz prezentaciju i terenski obilazak bolje upoznaju zaštićena područja i vrijednosti kojima upravlja domaćin i suorganizator. Ovoga puta obišli smo Posebni ornitološki rezervat Crna Mlaka, obitavalište brojnih ptičjih vrsta, uvršteno u popis Ramsarske konvencije te Spomenik parkovne arhitekture Jastrebarsko – park oko dvorca.Kroz formalni, ali i neformalnom dio Skupa, prikupili smo puno vrijednih informacija, razmijenili iskustva u provedbi aktivnosti i rješavanju problema te uspostavili neke nove kontakte i možda buduće suradnje. Ono najljepše što nosimo sa Skupa je ponovna spoznaja da u zaštiti prirode rade uporni ljudi koji, unatoč svim preprekama ili upravo radi njih, svoj posao rade sa srcem.