Posjet predstavnika Zaklade Aldo Leopold Nacionalnom parku Plitvička jezera

Urednik Novosti

U okviru posjeta Hrvatskoj Nacionalni park Plitvička jezera obišao je Buddy Huffaker, predsjedavatelj glavnog odbora Zaklade Aldo Leopold.

Alldo Leopold bio je jedan od najvećih američkih prirodoslovaca, diplomirao je 1909. na sveučilištu Yale u prvoj generaciji američkih šumara. Ekolog i tvorac koncepta Etika zemlje, prvi je osmislio sintagmu ekološka savjest. Najpoznatiji je kao autor knjige “A Sand County Almanac“, a hrvatski prijevod te knjige objavljen je u ožujku 2021. godine pod naslovom, “Ljetopis pješčanog okruga”. Knjigu je preveo Siniša Golub, vrsni poznavatelj Leopoldova lika i djela, član Zaklade Aldo Leopold te stručnjak u zaštiti prirode. Ovo Leopoldovo djelo iznimno je utjecalo na svjetski ekološki pokret, a njezina aktualnost ne jenjava do današnjih dana.  Zaklada Aldo Leopold bavi se promicanjem Leopold-ovih ideja.

Buddy Huffaker  zajedno s predstavnicima Javne ustanove za zaštitu prirode „Međimurska priroda“ Sinišom Golubom i Mihaelom Mesarić u okviru stručnog vođenja upoznat je s prirodnim vrijednostima NP Plitvička jezera.