Predstavljanje Nacionalnog parka Plitvička jezera na ITB Berlin sajmu

Urednik Novosti


Nacionalni park Plitvička jezera predstavlja svoju turističku ponudu na jednom od vodećih svjetskih turističkih sajmova, ITB Berlin, koji se održava od 5. do 7. ožujka. Ovaj sajam privlači široku publiku te predstavlja posebnu priliku za hrvatski turizam, s obzirom na to da Njemačka predstavlja najvažnije emitivno tržište koje u ukupnim noćenjima u našoj zemlji ostvaruje udio od preko 20 posto. Hrvatska turistička zajednica kao glavni izlagač predstavlja bogatu turističku ponudu te u sklopu hrvatskog štanda svoje ponude predstavljaju i ostali suizlagači, uključujući turističke zajednice i druge turističke subjekte. Na sajmu je također prisutna hrvatska turistička delegacija na čelu s Nikolinom Brnjac, ministricom turizma i sporta te Kristjanom Staničićem, direktorom Hrvatske turističke zajednice.

„Veseli me što sam na inicijativu krovne njemačke udruge za turizam DRV imala priliku predstaviti Zakon o turizmu i našu reformu. Hrvatska je jedina zemlja koja je donijela Zakon koji na jasan način propisuje alate za održivo upravljanje destinacijama na temelju egzaktnih podataka. Suradnja s turoperatorima i turističkim agencijama, članovima DRV, posebno nam je važna u kontekstu ostvarenja cjelogodišnjeg turizma i smanjenja prekomjernog turizma, upravo kroz organizirane dolaske izvan glavne sezone. Kada govorimo o dosadašnjim turističkim rezultatima za 2024. godinu, možemo biti zadovoljni, jer u prva dva mjeseca bilježimo bolje turističke rezultate u odnosu na isto razdoblje prošle godine, u kojoj smo imali rekordnu predsezonu. Posebno nas raduju i rezultati novog istraživanja Reiseanalyse za 2024. godinu, koji govore kako bi se turistička putovanja Nijemaca u ovoj godini trebala vratiti na predpandemijske razine, što Hrvatskoj dodatno otvara prostor, posebice jer se Hrvatska prema tim rezultatima nalazi na 4. mjestu inozemnih destinacija u koje njemački turisti žele putovati“, naglasila je ministrica Nikolina Brnjac.

Jučer je u prostorijama Veleposlanstva Republike Hrvatske u Berlinu održan sastanak hrvatske turističke delegacije i predstavnika DRV-a (Deutsche Reiseverband), krovne njemačke udruge turizma. Susret je bio odličan uvod u predstavljanje hrvatskog turizma, dan uoči početka sajma. Među brojnim uzvanicima prisutni su bili i Gordan Bakota, veleposlanik RH u SR Njemačkoj, te Volker Adams, direktor DRV-a. Na samom početku susreta, obojica su srdačno pozdravili okupljene sudionike. Oliver Zahn, predsjednik Odbora za vanjski turizam DRV-a i vlasnik turoperatora Olimar, naglasio je važnost kvalitetnih planova i ulaganja Hrvatske u turizam. Istaknuo je da ti napori doprinose izvrsnom pozicioniranju naše države na njemačkom tržištu, što značajno utječe na zadovoljstvo turista. Zahn je dodao: “Budući da Nijemci danas izdvajaju više novca za putovanja i odmor, očekuju visoku razinu usluge i kvalitete proizvoda. Drugim riječima, za uloženi novac žele vrijedno iskustvo, što se ne može postići bez sustavnih ulaganja u različite segmente poput kulture, gastronomije i prirode.

Posjetite naš štand na sajmu u Berlinu i otkrijte više o ljepotama Parka i našoj turističkoj ponudi.