Suri orao Aquila chrysaetos

Urednik Novosti, Novosti stručne službe

Nakon dugo godina u Parku zabilježena jedna od najvećih i najimpresivnijih ptica grabljivica! Mladi, prošlogodišnji primjerak surog orla zabilježen je kamerom 27.03.2024. god. u jutarnjim satima u divljini Parka dostupnoj samo stručnim i znanstvenim timovima. Zadnje opažanje u Parku prema literaturnim podacima je od 01.08.1953. godine, dakle prije 71 godine. Zahvaljujući timskom radu i upornosti Stručne službe i Čuvara prirode ponovno je zabilježen. Zanimljivo bi bilo utvrditi da li je primjerak s obližnjih gnjezdilišta na Ličkoj Plješivici ili negdje bliže Parku. Zbog izbjegavanja čovjeka danas ga nalazimo uglavnom u teže dostupnim planinskim područjima.

Suri orao ima raspon krila preko 2 m, jedan je od najbržih letača i vrhunski grabežljivac. Strogo je zaštićena, kritično ugrožena (CR) i rijetka gnjezdarica Hrvatske s 20 do 25 parova pa je stoga svako opažanje od posebne važnosti.

U ovoj godini u organizaciji udruge BIOM krenulo je prebrojavanje surog orla u Hrvatskoj.

Suri orao je sve ugroženija vrsta zbog gubitka staništa, uznemiravanja, lova, trovanja, elektrokucije i postavljanja vjetrogeneratora u blizini gnjezdilišta.