Svjetski dan zaštite okoliša

Urednik Blog

Kampanja ovogodišnjeg Svjetskog dana zaštite okoliša obilježava se pod motom „Pobijedimo onečišćenje plastikom“ što je ujedno i poziv svima nama za postizanjem globalnih rješenja u borbi s plastičnim otpadom! Naš planet Zemlja guši se u plastici. Vrlo jasna je ta poruka jer se u svijetu porast korištenja plastike samo između 1970. i 1990. godine utrostručio i to ne samo u proizvodnim procesima već i kao otpad, što je dalje napredovalo tijekom godina u 21. stoljeću. Danas, produciramo gotovo 400 milijuna tona plastičnog otpada svake godine. Plastika je postala prisutna u svim dijelovima ljudskog postojanja, a posebno je postala opasnost za životinjske vrste i staništa među kojima se ističe ugroženost slatkovodnih i morskih staništa uslijed nevjerojatnih onečišćenja plastičnim otpadom. Posljedice prisutnosti plastike u okolišu i organizmima još nisu u potpunosti razjašnjene jer se plastika usitnjava na čestice mikroplastike koja predstavlja sekundarno onečišćenje i čiji se utjecaj tek treba utvrditi.

Stoga je vrlo važno istaknuti kako je na Generalnoj okolišnoj skupštini Ujedinjenih naroda u 2022. godini svih 193 zemalja članica UN-a odlučilo zaustaviti onečišćenje plastikom. Međutim, taj proces nije jednostavan i zahtjeva potpuno drugačiji pristup koji obuhvaća novu kružnu ekonomiju za plastiku, a kojom će se nastojati u svakom dijelu procesa smanjiti upotreba plastike, a time i proizvodnja otpada. Uz takav pristup, ipak, ostaje i dalje značajan volumen plastike koja ne može ući u kružni proces idućih 10 do 20 godina što se odnosi na plastiku koja se ne može ponovno upotrijebiti i reciklirati kao i na onu koja je već prisutna u okolišu.

U našem Nacionalnom parku primijetit ćete koševe u koje možete razvrstati otpad pa vas svakako molimo da to učinite! Nacionalni park Plitvička jezera je dio inicijative Plastic Free Croatia i naše poslovanje nastojimo usmjeriti ka smanjenju plastične ambalaže, a time i otpada! Za više informacija proučite: