Uspjesi kuhara Nacionalnog parka Plitvička jezera

Urednik Novosti

Kuhari Nacionalnog parka Plitvička jezera osvojili prvo mjesto u kategorijama predjela i glavnog jela u 2. kolu Hrvatskog kuharskog kupa “Zlatna Solinka“

Natjecanjem 2. kola Hrvatskog kuharskog kupa pod nazivom “Zlatna Solinka” nastavljeno je trinaesto izdanje Hrvatskog kuharskog kupa. Ova dvodnevna manifestacija započela je u srijedu, 07. veljače kada su sudionici počeli pripremati tri slijeda za svečanu večeru koja se održala sljedećeg dana u restoranu Andrea. Zadatak je bio pripremiti svečanu hladnu platu od pastrve, pršuta, slanutka i artičoke, glavna jela od janjećeg buta, ružmarina i sezonskog povrća te deserte od klementina, rogača, badema i skute. Radove natjecatelja ocijenili su članovi Sekcije ocjenjivača HKS-a Vladimir Balent, Gostimir Dragić i Erich Glavica.

Na spomenutom natjecanju sudjelovala su i dva kuhara Nacionalnog parka Plitvička jezera – Dario Špehar (šef kuhinje restorana Hotela Plitvice) i Igor Jularić (kuhar restorana Lička kuća).

„Natjecanje je bilo koncipirano na način da su jela podijeljena u tri kategorije: A – hladna plata, B – toplo jelo i C – desert. Namirnice za svaku kategoriju također su bile zadane, pa je tako bilo potrebno pripremiti hladnu platu od pastrve, pršuta, slanutka i artičoke, glavno jelo od janjećeg buta, ružmarina i sezonskog povrća te desert od klementina, rogača, badema i skute. Pravi izazov je bio sljubiti zadane namirnice i pripremiti ih na sebi svojstven način, a ostati unutar zadanih okvira te dostojno predstaviti JU NP Plitvička jezera. I čini se da smo u tomu uspjeli: prvo mjesto u kategoriji A, prvo mjesto u kategoriji B te četvrto mjesto u kategoriji C! Rolani file od pastrve punjen pršutom i mahunama s paštetom od slanutka i artičoke te muffin od škripavca, pršuta i ajvara za hladno predjelo naišli su na odobravanje žirija kojeg čine tri renomirana kuhara Hrvatskog kuharskog saveza. Glavno jelo pripremljeno je od sporo kuhane janjetine, medaljona od palente nadjevenih pireom od bundeve i zapečenima s domaćim sirom škripavcem, te pirjanog slatko – kiselog crvenog kupusa i pirea od graška. Bila je to dobitna kombinacija kojom smo pomeli konkurenciju koja je bila izrazito kompetitivna.“ – izjavio je Dario Špehar koji je zajedno s kolegom Igorom Juralićem iz restorana Lička kuća osvojio prvo mjesto u izradi predjela, prvo mjesto u izradi glavnog jela te četvrto mjesto u izradi deserta.

Na pitanje u čemu su pronašli inspiraciju za spojiti zanimljive namirnice u dobitnu kombinaciju dostojnu prvog mjesta, gospodin Špehar skromno  je odgovorio:

Inspiraciju za kombinaciju naizgled nespojivih namirnica nije teško pronaći ako živite na Plitvičkim Jezerima. Promišljajući o tome čime su naši preci hranili članove svojih mnogobrojnih obitelji kada nisu živjeli u obilju i kada su jeli samo ono čime bi ih zemlja nadarila, kada je svako zrno značilo pogaču na stolu i povezujući to s neprocjenjivim mogućnostima koje sada imamo, te zahvaljujući lako dostupnim namirnicama s drugog kraja svijeta, pa sve začinjeno prirodnim ljepotama  kojima se desetljećima dive posjetitelji sa svih krajeva svijeta, koje uvijek iznova oduševljavaju, osjećam iznimnu odgovornost podijeliti svoj doživljaj svega navedenog kroz hranu. Želim svakom posjetitelju koji je odvojio svoje vrijeme da svjedoči postojanju ovako netaknute prirode podariti i ono zadovoljstvo uživanja u okusima protkanim plodovima ove zemlje i pripremljenima na možda malo drugačiji način od onoga kakvog su poznavali naši preci, ali nesumnjivo s jednakim poštovanjem i ljubavlju.“

Dario Špehar – šef kuhinje restorana Hotela Plitvice

Dario Špehar – šef kuhinje restorana Hotela Plitvice

Gospodin Juralić, dugogodišnji zaposlenik Ustanove,  istaknuo je da je iznimno zadovoljan svojim poslom kao i samim poslodavcem jer mu je omogućio stručno usavršavanje i sudjelovanje na raznim natjecanjima. „Želja mi je stečeno iskustvo prenijeti na postojeći i budući radni kadar, ali također i posjetiteljima Nacionalnog parka prezentirati svoje vještine kroz gastronomiju, u Restoranu Lička kuća, gdje bih pokazao pripremu jela od autohtonih namirnica, budući da je restoran poznat po dobroj domaćoj hrani. Želio bih da u budućnosti očuvamo Nacionalni park te da kroz gastronomiju još više približimo posjetiteljima pripremu i posluživanje hrane na suvremeniji način koristeći domaće proizvode.“

Igor Jularić – kuhar restorana Lička kuća

Igor Jularić – kuhar restorana Lička kuća

A na pitanje što bi poručili našim posjetiteljima gospodin Špehar ističe sljedeće: „Želim da svaki posjetitelj zastane na trenutak i odvoji vrijeme kako bi kušao našu tradiciju koju brižno čuvamo i njegujemo kao ostavštinu koju imamo za zadatak ostaviti u nasljeđe. Dodajemo prstohvat svoje osobnosti, ali ne oduzimamo ništa. U tom nastojanju razvijat ćemo se i rasti, te sudjelovati na ovakvim natjecanjima.“

Prvo i treće mjesto osvojeno u 3. kolu Hrvatskog kuharskog kupa

Odmah u ožujku, naši kuhari nastavili su sudjelovanje na kuharskom natjecanju u organizaciji Hrvatskog kuharskog saveza koje je održano od 16.03. do 18.03.2018. u Bjelovaru, pod nazivom „Bilogorsko kolo“. Na tom natjecanju je nastavljeno treće kolo Hrvatskog kuharskog kupa koji se sastoji od pet kulinarskih manifestacija. Inače, najbolji pojedinci ostaju u fokusu kulinarskog izbornika te ulaze u Hrvatsku kulinarsku reprezentaciju.

“Sudionici na natjecanju u ovom kolu imali su zadatak pripremiti svečanu hladnu platu od pačjih prsa i gljiva, toplo glavno jelo od janjećeg hrbata s prilogom te deserta od aronije, kukuruznog brašna i kakaa. Stoga smo tako kolega Igor Jularić i ja postigli odličan uspjeh osvojivši prvo mjesto u kategoriji hladno predjelo i treće mjesto u pripremi deserta. Hladno predjelo smo nazvali „Proljetna gospođa patka“, glavno jelo je imalo naziv „Janjeći hrbat na kremi od graha“ te desert „Cvjetna rapsodija“. – istaknuo je gospodin Špehar

Sljedeće natjecanje održat će se u Vinkovcima od 19.04. do 21.04.2018., pod nazivom „Zlatna jabuka“.

 

Cvjetna rapsodija

Janjeći hrbat na kremi od graha

Proljetna gospođa patka

 

„Kao Javna Ustanova i poslodavac iznimno smo ponosni na ova postignuće naših zaposlenika te im želimo svu sreću na nadolazećim natjecanjima kao i uspješno svakodnevno prezentiranje gastronomije našeg kraja svakom posjetitelju koji odluči posjetiti Nacionalni park Plitvička jezera.“, izjavio je ravnatelj Javne Ustanove Nacionalni park Plitvička jezera Tomislav Kovačević.