S KORANOM DO CRNOG MORA

Urednik Uncategorized @hr

U podnožju izlazne barijere posljednjeg jezera Novakovića Broda spaja se voda iz jezerskog sustava s vodom potoka Plitvica tvoreći izvor rijeke Korane. Ova krška rijeka na taj je način u svom izvorištu spojila cjelokupno vodno bogatstvo nacionalnog parka.

Sastavci, Veliki slap i izvor rijeke Korane u prošlosti i danas.

Rijeka Korana svoj put nastavlja kroz kanjon, a tok vode se na četiri mjesta ruši preko sedrenih barijera.

U sušnim, ljetnim razdobljima nizvodno od izvorišta rijeka ponire i njeno korito ostaje bez vode na dužini od oko 14 km nizvodno od sela Korana. Na svom putu prema Karlovcu dugom 134 km Korana prima vode mnogih stalnih i povremenih vodotoka, a najznačajniji među njima su Slunjčica i Mrežnica. U Karlovcu rijeka utječe u Kupu, a potom zajedno nastavljaju prema ušću u Savu. Put ih dalje vodi k Dunavu u koji se ulijevaju kao njegova desna i prema obujmu vodene mase najveća pritoka. Svoje slatkovodno putovanje, dugo oko 2070 km, vode rijeke Korane završavaju na ušću Dunava u Crno more.

Na ovaj način i vode s Plitvičkih jezera povezane su sa svim svjetskim morima. Eto još jednog dokaza da su Plitvička jezera ne samo hrvatska nego u pravom smislu riječi i svjetska baština.

Put Korane od Nacionalnog parka Plitvička jezera do Crnog mora
Kanjon Korane u prošlosti

*Nastanak imena rijeke Korane još nije razriješen. Po nekima je ime Korane izvedenica iz riječi “kora” (biljaka), po drugima je ime nastalo iz imena “Gorana”, tj. označava vodu koja teče iz gore, a neki Koranino ime povezuje s njezinim koritom omeđenim liticama koje su oštro i duboko usječene u tlo.


Pročitajte i druge zanimljive Priče iz Nacionalnog parka Plitvička jezera