50 godina EUROPARC Organizacije

Urednik Blog, Novosti stručne službe

Svoje začetke na putu okupljanja zaštićenih područja u Europi, EUROPARC Organizacija započela je 1973. godine i ove godine slavi 50. godina svojeg postojanja! Danas broji preko 400 članova iz 80 zemalja, ne samo Europe već su uključena i pojedina područja izvan njenih granica.

EUROPARC Organizacija je i naš Nacionalni park Plitvička jezera smjestila na svoju kartu zaštićenih područja nedugo nakon osnivanja, kada je održano 3. zasjedanje Generalne skupštine članova Organizacije i to upravo na Plitvičkim jezerima. O tome nalazimo zapis u Plitvičkom vjesniku iz rujna/listopada 1976. godine gdje se navodi prisustvo čak 80 sudionika iz 17 zemalja. Tom 3. zasjedanju prethodio je 1975. godine posjet generalnog predsjednika EUROPARC-a Dr. Herberta Offnera Hrvatskoj i Nacionalnom parku kada je i dogovoreno da Nacionalni park Plitvička jezera bude domaćin zasjedanja EUROPARC Organizacije i njenih tadašnjih članova.

Kasnije, izvrsna suradnja s EUROPARC Organizacijom nastavlja se i u daljnjim godinama da bi ponovno za 10. godišnjicu bila održana konferencija u Nacionalnom parku o čemu smo već prethodno pisali.

Svečana proslava 50. godina ove Organizacije održana je konferencijom članova i istomišljenika u Nizozemskoj u mjestu Leeuwarden od 2.10. do 7.10. i ovom se prilikom okupilo gotovo sveukupno članstvo. Konferencija je otvorena Generalnom skupštinom EUROPARC-a i članova uz usvajanje izmjena Statuta, prihvaćanja raznih izvještaja i radionicom pod temom „Što za nas znači EUROPARC?“ u vrlo poznatom modelu World Café-a. Konferencija se dalje nastavila dinamičnim radom raznim tematskim radionicama koje su obuhvatile upravljanje zaštićenim područjima, klimatske promjene, upravljanje posjećivanjem, a slijedile su i panel diskusije i pozvana predavanja te kratka predstavljanja aktivnih projekata. Zajednička tema ove konferencije bila je „Priznanje našem krajobrazu – gdje se priroda i ljudi susreću u harmoniji“. Istaknulo se tom prilikom kako naš egocentrični pristup prirodi i biološkoj raznolikosti treba promijeniti i prihvatiti ekocentrični pristup gdje je čovjek u harmoniji s prirodom koja ga okružuje. Posebna se prilika u komunikaciji dala mladima koji su unutar EUROPARC Organizacije okupljeni u programu Youth+ i Junior Ranger, a koji su objavili i otvaranje javnog poziva za pristup u Vijeće mladih unutar EUROPARC-a, čime bi se još dodatno učvrstio položaj mladih u ovoj Organizaciji i osigurala bolja vidljivost i zastupljenost u svim važnim pitanjima Organizacije. Tradicionalni dio svake konferencije su izleti u zaštićena područja zemlje koja je domaćin konferencije te su tako sudionici imali priliku posjetiti pojedina nizozemska zaštićena područja i saznati s kojim izazovima se susreću. Potpisani su i Sporazumi poput onog između Sekcija te Sporazum s organizacijom Rewilding Europe, a tradicionalno se dodijelila Alfred Toepfer stipendija trima mladim istraživačima i zaposlenicima zaštićenih područja. Ujedno je i najavljeno da ovu tradiciju stipendiranja nastavlja EUROPARC samostalno u idućim godinama.

Posebna počast odana je Prof. Dr. Hansu Köppu posthumnom dodjelom Alfred Toepfer medalje. U snimljenoj poruci, poštovani Dr. Köppa istaknuo je početke EUROPARC Organizacije, osnivanje časopisa European Bulletin te poruke i razmišljanja usmjerena zaštićenim područjima, ugrozama poput klimatskih promjena i gubitka bioraznolikosti kao i promišljanja o budućnosti kako Organizacije tako i zaštićenih područja. Posebno smo ponosni na spominjanje Nacionalnog parka Plitvička jezera što ističe našu dugu tradiciju prisutnosti u EUROPARC Organizaciji kao dio europskih zaštićenih područja, za čiju je izvrsnu suradnju bio zaslužan i jedan od istaknutih djelatnika našeg Nacionalnog parka dipl. ing. Josip Movčan.

Povodom 50. godišnjice EUROPARC-a objavljena je online knjiga priča „Priroda ne poznaje granice“ koju možete pogledati te istražiti sve priče od prijašnjih predsjednika Organizacije i njenih početaka do trenutnih vizija budućnosti same Organizacije i zaštićenih područja uslijed svih izazova s kojima se susrećemo.