Pedeset godina nacionalnog restorana Lička kuća

Urednik Blog

Kultni restoran Lička kuća, jedan od simbola Nacionalnog parka Plitvička jezera, ali i ličke tradicije, slavi 50. rođendan! Okružena gustom šumom s jedne i Plitvičkim jezerima s druge strane, Lička kuća je smještena u idiličnom krajoliku koji poziva na duge šetnje i istraživanje magičnog podneblja. Svjež lički zrak poznat je po tome da otvara apetit, a nakon šetnje u prirodi najbolje će sjesti domaća hrana prepuna nutrijenata i aromatičnih sastojaka.


Izložba fotografija ispred Ličke kuće

Posjetite nas od 1. srpnja 2022. godine i ispred restorana Lička kuća posjetite izložbu fotografija koja će vam prikazati naš najpoznatiji restoran kroz vremeplov – od 1972. godine do danas.


Lička kuća je otvorena 4. srpnja 1972. godine. Sjećam se, radovi su kasnili pa su se izvodili sve do dana otvorenja. Pred otvorenje radilo se preko noći, radnici su znali od umora spavati na samom gradilištu. U Ličkoj kući, na gornjoj etaži, bila su četiri lička sela: Doljani, Smiljan, Pećani i Lovinac. U početku je na donjoj etaži, današnjoj Japodskoj kući,  bio disko, a nakon toga market budući da je kamp u neposrednoj blizini imao do 2500 kampista. Nakon preseljenja kampa u Čatrnju, na donjoj etaži umjesto marketa otvorena je Japodska kuća. Takav raspored ostao je do današnjih dana. Lička kuća bila je najpoznatija po svojoj janjetini s ražnja koja je pogotovo bila cijenjena kod domaćih gostiju. Pored janjetine izuzetno je bio  tražen kruh ispod peke koji smo radili u vlastitom aranžmanu. Zanimljivo je da je restoran bio otvoren do 23.00 sata, ali malo kada je bio zatvaran prije 1:00 do 2:00 sata iza ponoći. U Ličkoj je uvijek bila glazba uživo, nastupali su razni glazbeni, mahom tamburaški sastavi. Za restoran Ličku kuću vodilo se računa da u njemu radi kvalitetnije osoblje, uglavnom su radili stipendisti.“ – Pajo Miletić, nekadašnji direktor restorana Lička kuća.

Cijeli restoran uređen je po uzoru na seoske ličke kuće, a predstavljeni su i drevni zanati. Interijer u svakom znatiželjnom oku preuzima ulogu etnografskog muzeja, uz najtopliju i najsrdačniju domaću atmosferu. Lika ni danas ne može pobjeći znakovima koji podsjećaju na nekoć težak život gorštaka, ali prohtjevi novoga doba lako nalaze svoje mjesto u takvim prostorima, pa i ti detalji puno govore o otpornosti stanovnika. Usprkos tom teškom okruženju, Ličani su ostali odlični domaćini koji će svakog putnika ugrijati uz vatru, nahraniti pravom domaćom hranom i okrijepiti mirisnom šljivovicom ili travaricom kojoj prepisuju brojna ljekovita svojstva.


OD JEDNOSTAVNE HRANE DO VRHUNSKE GASTRONOMIJE

Lika je znana po tvrdoj zemlji i oštrim zimama, ali Ličani nisu nikad dopuštali da im trpeze budu odraz oskudice. Upravo suprotno, tko poznaje odnos Ličana prema hrani, znat će da je u njemu mnogo strasti, osobite kreativnosti i umijeća, a nerijetko i veselja, pa i pravih gozbi. Nije stoga čudno da i ovaj restoran iz rijetkih i najprobranijih namirnica izvlači ono najbolje i tako dostiže kvalitetu autohtone kuhinje dostojne usporedbe s najboljim svjetskim restoranima.

Naravno, hrana uzgajana, čuvana i spremana u najzahtjevnijim uvjetima uvijek nudi najviše i ne razočarava niti najzahtjevnije sladokusce. Ječam je jedna od takvih namirnica, žitarica koja je uvijek podnosila žestoke ličke hladnoće, ali su mnogi danas zaboravili kako je to drevno zrno blagotvorno. Ječam je od davnina korišten u hrani kao žitarica koja osnažuje, grije i djeluje blagotvorno na zdravlje. Stoga je upravo ječam s punim pravom odabran da okruni više jela na meniju Ličke kuće.

Tu svakako prednjači tradicionalna verzija rižota, Orzoto od janjetine koji će vas oduševiti. Ječam kao autohtona žitarica zamjenjuje rižu u redukciji tamnog Velebitskog piva i temeljca od junećih kostiju uz pirjanu janjetinu. Svi ti okusi u ovom jelu se stapaju u savršenu kombinaciju koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Niti gladnim.

Janjetina u Lici ima svoje posvećeno mjesto. U Ličkoj kući se uz janjetinu ispod peke, koja se mora najaviti barem tri sata ranije, nudi i janjetina spravljena u više modernih varijacija. „Lički zavežljaj“ jedno je od tih jela s kojim ne možete pogriješiti. Povrće i lički krumpir zapečeni su u papiru za pečenje zajedno s janjetinom koja je marinirana u domaćoj šljivovici. Ovo jelo okrijepit će vas i zdravim sastojcima i jedinstvenim aromama za koje je zaslužna upravo domaća janjetina. Ono što našu domaću janjetinu razlikuje od onih iz ostalih dijelova Hrvatske, jest činjenica da u Lici na jednom metru četvornom raste više od 50 različitih vrsta biljaka od kojih je četvrtina ljekovitih. Sve te arome i ljekoviti sastojci nalaze se u mesu koje se ovdje poslužuje.

ISKONSKA VATRA I BLAGO KRUHA

Uz sve arome koje nam daruju spomenuta jela, jedan je iskonski miris naročito važan u punom doživljaju Like. To je miris ognjišta, praćen zvukom vatre koja pucketa, miris bez kojeg se obroci ne mogu zamisliti već tisućama godina.

To je kruh, pravo blago ljudskog roda stvoreno od brašna. U Ličkoj kući svakodnevno se peče domaći kruh čiji mirisi podsjećaju na davna ognjišta u kojima je kruh zauzimao centralno mjesto. Restoranski pekar Ličke kuće neće vas razočarati svojim umijećem. Osim pekara, u Ličkoj kući imaju i svog mesara koji obrađuje meso za sva jela na meniju.

U pekari nas je radilo troje na pečenju kruha ispod peke za potrebe Ličke kuće. (…) S radom bismo započeli rano ujutro, već u 6:00 sat jer se restoran otvarao u 10:00 sati, a do tada je trebalo sve pripremiti. Kruh ispod peke pekao se isključivo na drva u prilično skučenom i malom prostoru tako da su radni uvjeti što zbog visokih temperatura bili teški i zahtjevni. Najprije smo brašno mljeli na mlinovima u Korani, a nakon toga smo dobivali gotovo brašno preko naše nabave. Kvasac smo proizvodili sami na tradicionalan način. Ponekad smo pekli masnicu ispod peke, a često smo pekli i uštipke.  Bili smo jako složni, radile smo s pjesmom, voljela sam takmičenja i nagrade. Naši konobari su nas poštivali, često smo se svi družili u našoj maloj pekari slavili razne događaje. Također mi u sjećanju ostaju takmičenja i nagradna putovanja budući da je naša ekipa „s Ličke“ uvijek osvajala neke nagrade.“ – istaknula je Kata Špoljarić, radnica u pekari restorana Lička kuća, koja je u parku radila od 1972. do mirovine.


Osim što se u Ličkoj kući nudi uživanje u prirodnome blagu kakvome nema premca, zdrava, mirisna i vješto spravljena jela zaokružit će neprocjenjiv doživljaj. Uz sve to, gastronomsko iskustvo koje će pružiti posjet ovom biseru ličke ponude, bit će ispunjen mnogim povijesnim i kulturnim bogatstvima. I zato, s restoranom ovako visoke razine i povijesti, Lika više nije samo usputna stanica na putu prema moru ili za kratku okrepu nakon obilaska Plitvičkih jezera, već mjesto na koje valja doći, kušati rapsodiju okusa, okrijepiti dušu i tijelo. Želimo sretan rođendan našoj Ličkoj kući i svim njenim bivšim i sadašnjim djelatnicima. A vas, dragi gosti, jedva čekamo ugostiti. Dobrodošli i u slast!