Nematerijalna kulturna baština – Ljeto folklora Plitvička jezera 2024

Urednik Novosti

Očuvanje i predstavljanje nematerijalne kulturne baštine u zaštićenim područjima ima važnu ulogu u današnjem svijetu neprestanih i brzih promjena.

Obuhvaća prakse, prikaze, izraze, znanja i vještine koje zajednice, skupine i pojedinci prepoznaju kao dio svoje kulturne baštine. U svjetlu globalizacije, još je važnije zaštititi te nematerijalne elemente koji značajno pridonose kulturnoj raznolikosti i održivom razvoju.

Nematerijalna kulturna baština služi kao kamen temeljac za održavanje kulturne raznolikosti i promicanje razumijevanja među različitim zajednicama.

Jedan od bitnih elemenata koji pridonose  prezentaciji ovog kraja su  njegova tradicionalna glazba i pjesme koji imaju značajnu ulogu u predstavljanju kulturnih i prirodnih vrijednosti destinacije turistima.

Ovaj glazbeni stil  obično sadrži živahne ritmove i melodične melodije koje prate tradicionalni instrumenti poput tamburice, žičanog instrumenta popularnog u hrvatskoj narodnoj glazbi. Tekstovi pjesama iz naroda  često slave prirodnu ljepotu regije, folklor i povijesne događaje i samu baštinu destinacije.

Kulturno umjetnička društva koja će se i ovog ljeta već tradicionalno predstaviti našim posjetiteljima i gostima neponovljiv  su izvor interpretacije života i kulture lokalnog čovjeka. Lokacije na kojima će se održavati nastupi su kampovi Borje i Korana, te Ulaz I i Kozjačka draga.

Ove glazbene tradicije nisu tu samo da zabavljaju posjetitelje, već služe i kao most između kultura, potičući dublje razumijevanje i uvažavanje lokalne kulture.

Uranjajući u zvukove i ritmove tradicionalne glazbe, posjetitelji mogu steći uvid u povijest, tradiciju i vrijednosti destinacije, obogaćujući svoje ukupno iskustvo putovanja i doživljaja destinacije.

ZUK Korana Zagreb

Zavičajna Udruga Kordunaša Korana Zagreb djeluje od ožujka 2003. godine, okupljajući članove podrijetlom iz Cetingrada, Rakovice, Lađevca i Slunja. Folklorna i glazbena sekcija broji oko četrdeset članova posvećenih očuvanju izvorne folklorne baštine Korduna. Nastupima na godišnjim smotrama folklora i manifestacijama u Zagrebu, širom Hrvatske i susjednih država, predstavljaju običaje, nošnje, pjesme i plesove Korduna.

KUD Sv. Mihovil Nikšić

Kulturno umjetničko društvo “Sveti Mihovil Nikšić” osnovano je u ožujku 2018. godine s ciljem očuvanja narodnih običaja, tradicije i umjetničkog naslijeđa Nikšića i okolice Slunja. Udruga aktivno rekonstruira tradicionalne narodne nošnje, prikuplja i istražuje materijale o lokalnoj kulturi te bilježi nove tekstove pjesama. S ponosom predstavljaju Karlovačku županiju te njihovi nastupi diljem Hrvatske, uključujući Plitvička Jezera, Slunj i festival “Večer bećarca”, donijeli su im brojne pohvale. Godine 2022. osvojili su titulu najbolje grupe na “Večeri bećarca u Slunju”, što im je omogućilo sudjelovanje na festivalu u Babinoj Gredi 2023.

KUD Gacka Ličko Lešće

Kulturno umjetnička udruga „Gacka“ iz Ličkog Lešća osnovana je 20. travnja 1980. godine pod imenom KUD „Ružica Brkljačić“. U svom dugogodišnjem radu, udruga se istaknula brojnim nastupima, uključujući Međunarodnu smotru folklora u Zagrebu i Vinkovačke jeseni, te snimanjem LP ploče i audio kazete s pjesmama i kolima Gacke doline i Like. Godine 1994., udruga je promijenila ime u Kulturno-umjetničku udrugu „Gacka“. Od tada su nastupali na mnogim domaćim i međunarodnim manifestacijama, redovito sudjelujući na Smotri folklora u Otočcu i drugim značajnim događanjima. Njihova predanost očuvanju kulturne baštine prepoznata je i nagrađena, uključujući i UNESCO-ovu Povelju za očuvanje nematerijalne kulturne baštine.

KUD Korana Slunj

Kulturno umjetničko društvo “Korana“ iz Slunja koji se s ljubavlju posvećuju njegovanju izvornog folklora. Osnovano 1993. godine, KUD “Korana” broji oko 70 aktivnih članova podijeljenih u nekoliko sekcija – folklornu, tamburašku, dječju i mješovitu pjevačku skupinu “Lovor”. KUD “Korana” ponosno je sudjelovao na mnogim državnim, županijskim i lokalnim smotrama i manifestacijama, šireći radost i kulturu svoga kraja diljem Hrvatske. Također, izdali su dva CD-a koji vjerno prenose tradicijsku glazbu, kao i dokumentarni film pod nazivom “Kao nekad”, koji će vam približiti njihovu bogatu tradiciju. Osim toga, organizirali su i dvije izložbe fotografija pod istim nazivom, kako bi vizualno prikazali ljepotu svoga folklora.

KUD Izvor Rakovica

Kulturno umjetničko društvo “Izvor” Rakovica utemeljeno je davne 1978. godine, ima za cilj njegovanje i promicanje kulturne tradicijske baštine rakovičko-drežničkog kraja diljem Domovine. Oduvijek su se trudili da svoje bogato naslijeđe prezentiraju kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu.

Kroz godine postojanja, KUD “Izvor” je imao čast nastupati na prestižnim manifestacijama kao što su Vinkovačke jeseni, Brodsko kolo, Đakovački vezovi, Miholjačko sijelo, smotra u Voloderu, Repušnica, Otočac te na smotrama povratničkih društava u Staroj Gradiški i Okučanima, ali i na svim Županijskim smotrama folklora u Ogulinu. No, njihova umjetnost ne poznaje granice, te su se izvođenjima očaravajućih tradicionalnih plesova, pjesama i običaja, proslavili i izvan granica Hrvatske. Imali su prilike gostovati u Italiji, Sloveniji, Njemačkoj i Bosni i Hercegovini, te imaju mnogobrojne zapažene nastupe u medijima kao i  sudjelovanje na  snimanju dokumentarnog filma o Plitvičkim jezerima i okolici za njemačku televiziju  ARD i mnoge druge.

HKUD „Degenija“ Gospić

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Degenija“ Gospić osnovano je u kolovozu 2022. godine i najmlađe je društvo u Ličko-senjskoj županiji. Broji 30 članova, mladića i djevojaka od 15 do 25 godina koji njeguju izvorni lički folklor. Društvo je osnovano s ciljem nastavka folklornog djelovanja nakon završene osnovne škole. Iako mlado društvo iza sebe imaju brojne nastupe. Nastupili su na manifestaciji „Jesen u Lici“ u Gospiću, muški su članovi sudjelovali  na 21. Smotri muških vokalnih skupina u Ivanić Gradu. U vrijeme došašća 2022. godine organizirali su dva božićna koncerta za sugrađane:  „Oj Božiću, al ideš polako…“u Pučkom otvorenom učilištu u Gospiću te koncert: „ Svim na zemlji mir, veselje…“ u katedrali Navještenja BDM u Gospiću, gdje su se predstavili izvedbom tradicionalnih adventskih i božićnih pjesmama.

Osim nastupa diljem domovine mladi folkloraši predstavili su se sugrađanima glazbeno-scenskim prikazima „Lička prošnja“ i „Lička svadba“ u Pučkom otvorenom učilištu u Gospiću. Djeluju u više sekcija: folklorna, dramska, muška vokalna skupina i ženska vokalna skupina. Njeguju tradicionalne ličke napjeve i plesove te otimaju zaboravu stare ličke običaje.

KUD “Lađevčani”

Kulturno umjetničko društvo “Lađevčani” je osnivano 2000. godine. Njihova svrha i cilj su duboko ukorijenjeni u čuvanju i razvijanju bogate folklorne baštine njihovog kraja. Kroz pjesmu, ples, scensku izvedbu i različite oblike kulturnog izričaja, predstavljaju dušu Lađevačkog naroda kako na domaćem tlu, tako i izvan granica naše zemlje.

Dvadesetogodišnje iskustvo u očuvanju tradicije čini ih ponosnim nositeljima nasljeđa koje ih je oblikovalo. Članovi s predanošću i strašću njeguju tradicionalne pjesme i plesove koji su prenosili generacije prije njih. S velikim zadovoljstvom sudjeluju na raznim folklornim manifestacijama kako u domovini, tako i u inozemstvu, te se s radošću predstavljaju u radijskim i televizijskim emisijama. Ponosno izvode i različite tradicionalne plesove koji su neodvojivi dio kulturne baštine. Plesovi kao što su “Prevarant”, “Glogovac”, “Oj ti selo jelo” i “Sving” donose živopisne trenutke njihovih nastupa i oživljavaju duh prošlih vremena.

Zahvaljuju članovima koji sa srcem i entuzijazmom njeguju ovu predivnu baštinu, kao i vjernoj publici koja ih prati i podržava u svakom koraku  putovanja kroz vlastitu povijest. Nastavit će s ljubavlju i posvećenošću prenositi ovo nasljeđe na buduće generacije, jer su uvjereni da kroz kulturu i tradiciju grade mostove među ljudima i vremenskim periodima.

KUD “Lipa” Sinac

Kulturno umjetničko društvo “Lipa” Sinac je istinsko blago zavičaja. “Lipa” je više od samog društva – to je čuvar tradicije i duše Sinca, glasnogovornik njegove povijesti i identiteta. Temeljeno na isključivo tamburaškoj glazbi, “Lipa” je ne samo izvođač melodija, već i čuvar duha Gacke doline i Like. S ponosom njeguje pjesmu, ples i govor koji su duboko ukorijenjeni u lokalnoj baštini. Ovaj dragocjeni kolektiv nosi svoju vlastitu priču – priču o povezanosti s obitelji, vjeri i domoljublju.

Kroz stoljeće svog postojanja, “Lipa” je svjedočila brojnim izazovima i migracijama, no njihova predanost ostaje neosporna. Vjeruju u snagu koju njihov rad ostavlja za sobom i u važnost baštine koju donose sa sobom gdje god se nađu. Osnovano 1923. uz obalu rijeke Gacke, društvo je prvotno nosilo naziv Hrvatski tamburaški zbor “Lipa” Sinac. Njihova uloga kao predstavnika Like posebno dolazi do izražaja kroz nastupe na državnim smotrama folklora poput Vinkovačkih jeseni. Kroz različite manifestacije, “Lipa” je pridonijela ljepoti narodnih nošnji, osvojivši čak nekoliko Priznanja za najljepšu djevojku i momka u nošnji.

KUD “Graničar Cvitović”

Kulturno-umjetničko društvo “Graničar Cvitović” zauzima posebno mjesto kao najstarije folklorno društvo na prostoru Slunja, svoje korijene vuče sve od 1939. godine, kada je osnovano kao ogranak kulturno-obrazovnog društva “Seljačka sloga”. Njegova prisutnost i djelovanje protežu se kroz desetljeća, iako su postojala vremena kraće neaktivnosti i promjena imena, pri čemu je posljednje ime “Graničar” usvojeno 1972. godine. Ovo društvo se ponosi nizom iznimnih nastupa i sudjelovanjem na sajmovima tijekom svoje bogate povijesti. Izdvajaju se nastupi na tradicionalnim folklornim festivalima kao što su Vinkovačke jeseni i Đakovački vezovi, te sudjelovanje na Međunarodnom folklornom sajmu u Zagrebu. Posljednjih godina imali su čast nastupiti i na Adventu u Zagrebu, te sudjelovati na mnogim drugim sajmovima, kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini.

Danas “Graničar Cvitović” broji oko 30 aktivnih članova svih dobnih skupina, podijeljenih u tamburaške, plesne te muške i ženske vokalne skupine. Njihova predanost očuvanju narodnih kostima, običaja, tradicionalnih svjetovnih i crkvenih napjeva, kao i pjesama i plesova župe Cvitović, svjedoči o njihovoj strastvenoj vezi s kulturnim naslijeđem.

KUD “Široka Kula”

Kulturno-umjetničko društvo “Široka Kula” osnovano u blagdanskom ozračju prosinca 2013. godine, ovo društvo odiše životom kroz raznoliku paletu umjetničkih izričaja. Društvo broji više od 50 predanih članova, svaki od njih posvećen očuvanju i promociji bogatih tradicija Ličkog kraja. Njihova strast i ljubav prema kulturnom naslijeđu odrazila se u različitim sekcijama unutar društva. Aktivne su odrasla folklorna grupa, dječja folklorna grupa, dramska sekcija i etno radionica. Uz to, planiraju pokrenuti pjevački zbor i literarnu skupinu, što svjedoči o njihovoj predanosti raznovrsnim oblicima umjetničkog izražavanja.

HKUD “Široka Kula” ponosno obnavlja i njeguje bogato ruho, plesove, pjesme i običaje ne samo Ličkog kraja, već i različitih dijelova Republike Hrvatske. Njihova posvećenost izražava se i kroz traganje za originalnim dijelovima ličke nošnje te kvalitetnim rekonstrukcijama. Kako bi se predstavili u najboljem svjetlu, članovi kulturno-umjetničkog društva odlučili su vlastitim rukama stvarati radne i ljetne nošnje, stvarajući time jedinstven spoj tradicije i inovacije.

KUD “Dangubice” Kuterevo

Kulturno umjetnička udruga “Dangubice” Kuterevo, osnovana 2011. godine s ciljem očuvanja lokalne tradicije, običaja, pjesme, plesa i seoskog govora. Udruga broji oko 50 članova različitih dobnih skupina, a ime je dobila po tradicionalnom instrumentu tamburice koja se svira u Kuterevu.

Obitelj Šporčić, obrtnici iz Kutereva, ručno izrađuju ove instrumente i vještinu prenose na mlađe generacije. Udruga trenutno broji pedesetak članova različitih uzrasta. KUD „Dangubice“ djeluje u više sekcija: dangubaška, tamburaška, dramska, pjevačka i izvorno folklorna. Tijekom godina udruga je svoje talente pokazala na nizu smotri i manifestacija, uključujući Smotru folklora Otočac, Međunarodnu smotru tradicijskog folklora u Muću, Vinkovačke jeseni i mnoge druge. Njihova predanost očuvanju i promicanju baštine i narodne tradicije Kutereva i šire prepoznata je kroz brojne nagrade i priznanja, uključujući prvo mjesto za najautentičniju klapu u Njemačkoj i prvo mjesto za muške vokalne skupine na Državnoj smotri malih vokalnih sastava u Sisku. Dodijeljena im je i Plaketa Grada Otočca 2022. za doprinos u očuvanju i promicanju kulturne baštine i tradicijskih običaja.

KUD “Lika”

Kulturno-umjetničko društvo “Lika” iz Ličkog Osika njeguje i promiče bogatu kulturnu baštinu Like kroz folklor, glazbu, ples i običaje. Društvo okuplja članove svih dobnih skupina koji s ljubavlju čuvaju tradicijske pjesme, plesove i nošnje. Redovito nastupaju na raznim festivalima i manifestacijama, doprinoseći očuvanju identiteta i kulturne baštine te obogaćujući turističku ponudu regije.

KUD “Lika” je ključan za edukaciju mladih generacija o važnosti kulturne tradicije i običaja.