Lička kuća i Black River Steak & Pasta House uvršteni u prestižni međunarodni gastronomski vodič Gault&Millau Croatia

Urednik Blog, Novosti, Važne obavijesti

Restoran Lička kuća i Black River Steak & Pasta House su uvršteni u prestižni međunarodni gastronomski vodič Gault&Millau Croatia, potvrđujući svoju izvrsnost i izuzetnu kvalitetu. Ove godine, u hrvatsko izdanje vodiča Gault&Millau uvršteno je 430 restorana i 150 kušaonica vina iz svih naših regija. Noć kulinarskih Oscara u hotelu Esplanade, neslužbeni naziv godišnje Gault&Millau gala večere povodom izlaska vodiča, okupila je 101 chefa iz cijele Hrvatske.

Iz Nacionalnog parka Plitvička jezera na prestižnoj Gault&Millau gala večeri prisustvovali su ravnatelj Ustanove Tomislav Kovačević, predstojnica podružnice hotelijerstva i ugostiteljstva Nikolina Matijević te chef kuhinje restorana Lička kuća Katarina Bićanić.

Gault&Millau – međunarodni pečat kvalitete

Uvrštenje u tiskano i online izdanje Gault&Millau vodiča znači ulazak u selekciju restorana koji ispunjavaju stroge međunarodne kriterije kvalitete, ali i povećanu prepoznatljivost među globalnim putnicima koji sve češće biraju destinacije prema gastronomskoj ponudi. Inspektori ovog vodiča djeluju neovisno, ocjenjujući svaki restoran prema jasno definiranim kriterijima, pri čemu naglasak nije samo na okusu i prezentaciji hrane, već i na korištenju lokalnih sastojaka, usluzi, atmosferi te održivom pristupu. Posebno je značajno što su Lička kuća i Black River Steak & Pasta House predstavljeni kao primjeri izvrsnosti Ličko-senjske županije koja se sve snažnije pozicionira na gastronomskoj karti Europe.

Lokalna priča s globalnim dosegom

Restoran Lička kuća, smješten u srcu Nacionalnog parka Plitvička jezera, spaja bogatu ličku gastronomsku tradiciju s inovativnim pristupom pripremi jela. Jela spravljena od namirnica lokalnog podijetla, autohtoni recepti i topla atmosfera privlače posjetitelje i ljubitelje dobre hrane iz cijelog svijeta koji ovdje mogu okusiti izvorni duh Like. Black River Steak & Pasta House, s druge strane, u elegantnom i pomno osmišljenom interijeru s naglaskom na fine dining, nudi vrhunsko gastronomsko iskustvo uz bogatu ponudu steakova, pasti s mediteranskom notom te selekciju suhomesnatih proizvoda i sireva.

Hrvatska gastronomija – spoj baštine i inovacije

Među uzvanicima bio je i Tonči Glavina, ministar turizma i sporta, koji je uručio Gault&Millau plakete najboljim hrvatskim restoranima i zahvalio nagrađenima na doprinosu hrvatskoj gastronomiji. Dodjeljujući plakete, ministar turizma i sporta, Tonči Glavina posebno je naglasio:

“Vaš trud i rad omogućili su da Hrvatska postane prepoznata u svijetu kao destinacija vrhunske gastronomije, destinacija koja ima jedinstvenu priču. Naša gastronomska ponuda iznimno je raznolika – od tradicionalnih jela koja čuvaju našu baštinu do najfinijih restorana koji predstavljaju suvremenu hrvatsku kuhinju, a sve to zajedno čini našu gastronomiju posebnom i omogućuje joj da iz godine u godinu raste. Posebno me  veseli ovdje vidjeti mlada lica jer pokazuju kako imamo novu generaciju talentiranih ljudi koji donose svježinu i inovacije u našu industriju. Mnogi od njih stječu znanja i iskustva u inozemstvu te ih uspješno primjenjuju kod nas, podižući razinu kvalitete naše ponude.”

Zasluženo priznanje i nova etapa

Za Ličku kuću i Black River Steak & Pasta House, ulazak u Gault&Millau vodič nije samo priznanje za dosadašnji rad, već i dodatni poticaj za nastavak razvoja, usavršavanja i promocije lokalne gastronomije u svjetskim okvirima. Ovo priznanje još jednom potvrđuje kako Plitvička jezera nisu samo prirodni fenomen, već i destinacija koja nudi vrhunske gastro doživljaje, u kojima svaki gost može osjetiti duh regije kroz pažljivo pripremljena jela i srdačnu uslugu.

Prepoznatljiva žuta naljepnica s kuharskim kapama istaknuta na ulazima restorana za njih znači: luksuz je u kvaliteti, a ne u cijeni!