Pogodnosti za osobe s invaliditetom u Nacionalnom parku Plitvička jezera

Urednik Blog, Novosti

Krajem 2023. godine zaživio je projekt MOSI-„Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom na području mobilnosti“ čija je osnovna svrha brža i jednostavnija dodjela prava osobama s invaliditetom. U sklopu ovog projekta izrađen je informatički sustav za dodjelu povlastica te su na web stranici objavljeni pružatelji pogodnosti za sve nositelje Europske iskaznice za osobe s invaliditetom s cjelokupnog područja EU, među kojima je i Nacionalni park Plitvička jezera.

U nastavku donosimo pogodnosti koje osobe s invaliditetom imaju tijekom posjeta Nacionalnom parku Plitvička jezera:

  • Sve osobe s invaliditetom preko 50% imaju besplatan ulaz u Park, uz predočenje odgovarajuće iskaznice.
  • Iako konfiguracija terena u jezerskoj zoni, s visinskom razlikom od 134 m između prvog i posljednjeg jezera u nizu, nije prikladna za osobe s invaliditetom, u mogućnosti su posjetiti pojedine lokacije Parka. Preporučujemo dolazak na Ulaz 1 gdje se svega 100 m od ulaza nalazi prekrasan vidikovac na Veliki slap i Sastavke. Dolaskom na Ulaz 2, stazom pokraj hotela Bellevue do pomoćnog ulaza Flora, a potom prilaznim putem do bistroa Kupalište, osobe s invaliditetom moći će doći do pristaništa brodova P1 i voziti se elektrobrodom po jezeru Kozjak. Na elektrobrodu osigurana su mjesta za osobe s invaliditetom, dok je pri ukrcaju osoblje Parka uvijek na usluzi.
  • U hotelu Jezero, u sklopu Nacionalnog parka Plitvička jezera, nekoliko je smještajnih jedinica prilagođeno za boravak osoba s invaliditetom. Također, hotel ima parking, prilagođen prilaz i liftove za lakše kretanje osoba s invaliditetom.
  • Ugostiteljski objekti Parka: restoran Lička kuća, restoran Borje, restoran Korana, pizzerija Vučnica i bistro Slap, imaju osiguran prilaz za osobe s invaliditetom.
  • Na svim parkinzima Parka parkirališna mjesta označena su znakom pristupačnosti za osobe s invaliditetom.

Unatoč brojnim ograničenjima terena, uprava Nacionalnog parka Plitvička jezera nastoji proširiti mogućnosti za posjet osoba s invaliditetom u budućnosti. Na svima nama je odgovornost da osobama s invaliditetom koje, suočene s brojnim životnim izazovima mnogima pružaju snažne životne lekcije, osiguramo najviše što možemo kako bismo im olakšali posjet Plitvičkim jezerima.