Kad špilje igraju glavnu ulogu

Urednik Novosti

Mračna špilja, foto: Hrvoje Cvitanović

Kršem je pokriveno oko polovine površine Republike Hrvatske, a Nacionalni park Plitvička jezera u cijelosti je smješten na kršu.

Za krš su vezani specifični nadzemni (polja, vrtače i škrape) i podzemni  oblici (speleološki objekti). Speleološki objekti su špilje i jame dovoljnih dimenzija da kroz njih mogu proći istraživači.

Istraživanjima speleoloških objekata bave se speleolozi, a zbog složenosti špilja i jama istraživanja često zahtijevaju posebne speleološke tehnike i obučenost timova speleologa pa se aktivnost speleologa može opisati nekom vrstom podzemnog alpinizma. U tom smislu, dio speleoloških aktivnosti se poput alpinizma može smatrati sportskom djelatnošću. Upravo u ovom smjeru ide i zanimljivi film u kojem glavnu ulogu igraju špilje Nacionalnog parka Plitvička jezera. Film pod nazivom „Speleologija – sportski duh u znanosti“ snimila je istraživačka ekipa Geografskog odsjeka Prirodoslovno – matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koja provodi istraživanja na području Parka. Film možete pronaći na poveznici, a snimljen je za potrebe održavanja manifestacije „Dan i noć na PMF-u“ koju svake godine organizira Prirodoslovno – matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu.  

Ovo je tek početak naše priče o kršu, špiljama i jamama. Naime, ove se godine obilježava Međunarodna godina speleoloških objekata i krša/ International Year of Caves and Karst 2021. Međunarodna godina speleoloških objekata i krša međunarodni je projekt čiji je cilj podučiti javnost o njihovim prirodnim i kulturnim vrijednostima (http://iyck2021.org/), a organizira ga Međunarodna speleološka unija (UIS), međunarodna organizacija za istraživanje, proučavanje i zaštitu speleoloških objekata i krša koju čini 55 zemalja članica, među kojima je i Hrvatska.

Zbog toga vas ove godine planiramo bolje upoznati s našim kršem i speleološkim objektima, istraživanjima i aktivnostima koje provodimo te ugrozama koje im prijete. Ostanite s nama i dalje!